Anak yatim adalah orang yang telah kehilangan bapanya atau kedua ibu bapanya sebelum usia matang.

Hak-hak dan kewajipan-kewajipan yang diberikan dalam penjagaan yatim komprehensif meliputi perkara-perkara berikut:

33: 5

Panggil mereka dengan [nama-nama] nenek moyang mereka: itu adalah justeru di sisi Allah …..

33: 6

Hubungan darah antara satu sama lain mempunyai hubungan peribadi yang dekat, dalam Keputusan Allah

90:15

Kepada anak yatim dengan tuntutan hubungan ..

Undang-undang Islam menjamin hak kanak-kanak itu hak hidup, serta hak keturunan dan persatuan dengan bapanya, jadi dia tidak tertakluk kepada kekaburan, dan akibatnya, kehilangan hak-hak lain, seperti perbelanjaan dan warisan.

Ini adalah selaras dengan injunksi Al-Quran yang memerintahkan: “Menyebarkan keturunan sebenar mereka. Itu akan lebih adil di sisi Allah. Dan jika kamu tidak mengetahui nenek-nenek mereka, maka mereka adalah saudara-saudara kamu dalam iman dan sahabat-sahabatmu. ” [Al-Ahzab: 5].

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Jika seseorang mendakwa sebagai anak dari seseorang selain ayahnya dengan sengaja, dia akan ditolak Syurga.” [Bukhari: Buku # 59, Hadith # 616]. Oleh itu, Islam dijamin kepada anak, anak yatim atau sebaliknya, persekutuannya dengan ayah biologi dan kategori yang dimilikinya. Dia tidak akan ditinggalkan dalam masyarakat dengan hubungan yang tidak diketahui.

[Duha: 6]

“Adakah Dia tidak mendapati kamu anak yatim dan memberi perlindungan kepada kamu?”

Dalam Islam, anak-anak yatim mempunyai hak asas untuk memupuk persekitaran dan rumah sokongan. Apa keperluan yatim piatu dalam kehidupan ini adalah rumah yang melindungi dan memeliharanya. Kanak-kanak itu tidak akan diabaikan, secara material dan moral. Oleh itu, adalah perlu untuk mencari tempat perlindungan yang mencukupi untuk setiap anak yatim atau kecil.

Rasulullah saw bersabda, “Rumah terbaik umat Islam, adalah tempat perlindungan anak yatim piatu, dan rumah ibadat jahat adalah tempat perlindungan anak yatim yang disalahgunakan.”

Setiap kanak-kanak memegang hak untuk dibesarkan oleh seorang ibu (jika hidup) atau oleh mana-mana orang yang bertanggungjawab yang akan menjadi panduan. Ia melibatkan menjaga kanak-kanak itu secara emosi dan fizikal. Kanak-kanak mesti dipupuk, disayangi, dijaga. Mereka mesti diajar moral Islam yang baik, berdisiplin dan diajar untuk membezakan yang betul dari yang salah. Ini adalah untuk memastikan kanak-kanak itu berkembang menjadi ahli masyarakat yang baik yang akan memberi faedah kepada orang-orang di sekelilingnya secara positif.

Nabi (sawas) berkata:

“Penjaga anak yatim akan masuk syurga bersama-sama seperti ini, menaikkan (dengan cara ilustrasi) jari telunjuk dan jari tengahnya bersama-sama tidak meninggalkan ruang di antara.” (Saheeh-al-Bukhari)

[Ad-Duha: 7]

“Dan Dia mendapati kamu mengembara, dan Dia memberi kamu petunjuk.”

Rasulullah SAW, membimbing Bangsa-Bangsa untuk membesarkan anak-anak mereka mengenai nilai-nilai Islam dan prinsip-prinsipnya, dari zaman muda. Anak yatim, berpendidikan dalam agama, akhlak dan etika yang betul serta pengetahuan yang bermanfaat akan memberi manfaat bukan sahaja kepada diri mereka sendiri tetapi kepada negara secara keseluruhannya.

(Surah an-Nisā '4: 2)

“Dan berikanlah kepada anak-anak yatim itu harta benda mereka, dan janganlah kamu menggantikan barang yang tidak berharga untuk yang baik, dan janganlah kamu memakan hartanya sebagai milikmu sendiri; ini adalah dosa besar. “

Jika ibu bapa anak yatim ditinggalkan harta benda, adalah penting sekali bahawa penjaga anak itu menyimpannya sehingga anak itu sudah berumur, dan memberikannya kepadanya. Seseorang tidak boleh menggunakan apa yang dipunyai oleh anak yatim kecuali jika dia bercadang untuk melaburkannya kepada sesuatu yang akan memberi manfaat kepada anak itu ketika dia berusia. Apa sahaja yang berlaku, anak yatim mesti diberikan setiap sen daripada apa yang ada padanya. Salah faham memakan harta anak yatim adalah murka Allah.

(Al-Quran Al-nisa 10)

“Sesungguhnya orang-orang yang memakan harta anak yatim secara tidak adil hanya memakan api perut mereka dan mereka akan dibakar dengan api.”

17:34.

Janganlah mendekati harta anak yatim kecuali untuk memperbaikinya, sehingga dia mencapai usia penuh kekuatan; dan memenuhi semua pertunangan, untuk [setiap] keterlibatan akan dipertanyakan [pada hari perhitungan].

(Surat an-Nisa ': 6)

4: 6: Jauhkanlah pemeriksaan ke atas anak-anak yatim sehingga mereka mencapai umur berkahwin, maka jika anda menyadari bahawa mereka mempunyai penghakiman yang baik menyerahkan harta mereka kepada mereka. Jangan menggunakannya secara berlebihan dan mendahului sebelum mereka dewasa. Mereka yang kaya harus menjauhkan diri dari semuanya. Mereka yang miskin harus menggunakannya dengan bijak dan betul. Apabila anda menyerahkan harta mereka kepada mereka, pastikan ada saksi bagi pihak mereka. Allah cukup sebagai seorang Reckoner.

93: 9 (Duha)

‘Oleh itu, jangan merawat anak yatim dengan kekerasan, ..’

Hak ini layak oleh anak yatim, dengan alasan bahawa dia adalah orang muda yang belum mencapai kematangan. Dalam Undang-undang Islam, ada arahan yang berkekalan untuk menunjukkan belas kasihan dan kebaikan kepada anak-anak.

Abdullah Ibn Amr Ibn Al-Aas: meriwayatkan bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

[Al-Hakim: 1/131]

“Barangsiapa tidak menyayangi anak-anak kita dan tidak mengetahui hak orang tua kita, dia bukanlah salah seorang dari kita.”

Al Fajr: 17

‘Tidak! Tetapi kamu tidak menghormati anak yatim … ‘

93: 9 (Duha)

‘Oleh itu, jangan merawat anak yatim dengan kekerasan, ..’

Anak-anak yatim tidak hanya berhak untuk menyokong dan memelihara kasih sayang, mereka juga mempunyai hak untuk bermartabat.

Dalam satu ayat, Allah (SWT) mencadangkan bahawa seseorang yang mengabaikan anak-anak yatim tidak benar-benar beriman.

Al Ma'un: 1-2

‘Pernahkah anda melihat orang yang menafikan Deen [agama]? Kerana itulah orang yang mengusir anak yatim ‘.

Di dalam yang lain, Allah (SWT) menggambarkan orang-orang yang soleh di Syurga sebagai mereka yang menjaga anak-anak yatim semasa hidup duniawi mereka.

Al Insan: 8

‘Dan mereka [orang-orang yang soleh] memberikan makanan walaupun cinta kepada mereka yang memerlukan, anak yatim, dan tawanan …’

Menaja seorang yatim bukan Islam:
Ini adalah kebesaran agama ini kepada kanak-kanak bukan Islam; jika mereka tidak mempunyai seseorang, agama mereka sendiri, untuk menyokong mereka, adalah dibenarkan bagi mereka untuk disokong oleh umat Islam agar tidak hilang. Penajaan anak-anak yatim bukan Islam adalah kewajipan penjaga, secara amnya, dan untuk menaja anak-anak bukan Islam adalah petunjuk toleransi dan perpaduan Islam dengan orang lain. selagi mereka aman, bukan pejuang.

RUMAH PUTERA DAN PUTERI HARAPAN

Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kelantan (YAATIM) yang telah ditubuhkan dan diperbadankan pada tahun 1994 di bawah Pemegang Amanah (diperbadankan) Akta 1952, di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) adalah bertujuan memperjuangkan kebajikan anak-anak yatim dan kanak-kanak tidak berdaya dalam negeri Kelantan.

Sejak penubuhannya, YAATIM telah dapat membina dua buah rumah anak yatim, Rumah Puteri Harapan atau ringkasnya RPH (G) untuk kanak-kanak perempuan yang telah siap pada tahun 1995 di No.1 Taman Sabariah, Jln Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan. Manakala, Rumah Putera Harapan atau ringkasnya RPH(B) untuk kanak-kanak lelaki, telah ditubuhkan di Tumpat dengan penukaran rumah kayu yang disumbangkan oleh individu kepada rumah anak yatim bagi 20 kanak-kanak lelaki pada permulaan. Pada tahun 2008, sebuah rumah anak yatim baru RPH(B) telah dibina di lokasi yang berdekatan dengan RPH(G). Terkini, RPH(G) mempunyai kapasiti 150 katil dengan penginapan semasa 130 orang perempuan manakala RPH(B) mempunyai kapasiti 120 katil dengan penginapan semasa 80 orang lelaki.

Kemudahan

1. Pentadbiran pejabat
2. Asrama
3. Dapur, dewan makan dan kedai.
4. Perpustakaan dan dewan kajian.
5. Makmal komputer.
6. Makmal Kemahiran untuk kerja pertukangan dan aktiviti-aktiviti lain.
7. Dewan pelbagai guna dan padang bola sepak.
8. Surau untuk penghuni dan tetamu.
9. Bilik-bilik tetamu.1
10. Perkhidmatan Sekuriti Swasta.
11. Tanah untuk berkebun.

Aktiviti

1. Tuisyen secara sukarela dan berbayar.
2. Kelas Persediaan.
3. Aktiviti motivasi termasuk kem/kurus.
4. Lawatan sambil belajar.
5. Komputer dan kemahiran seperti menggergaji, memasak dan berkebun .
6. Sukan.
7. Sambutan Hari kebesaran dalam Islam.

Perkhidmatan Anak Yatim Tinggal Di Rumah Penjaga (Home Based)

Calon-calon yang miskin tetapi mempunyai penjaga dan persekitaran rumah yang baik akan disokong melalui skim ‘Home Base’, dengan menyediakan mereka dengan kemudahan yang diperlukan seperti basikal atau tambang bas sekolah, lampu bilik, meja membaca dan kerusi. Dengan cara ini, bukan sahaja mengurangkan kos operasi di rumah anak yatim, malah calon-calon tidak dilucutkan keperluan asas mereka. Lawatan berkala dan program dianjurkan bagi melawat mereka. Kini terdapat 80 orang pelajar di bawah perkhidmatan ini.

Perkhidmatan Kewangan

YAATIM membelanjakan kira-kira RM1.5 juta setahun. Pendapatan utama datang daripada derma awam. YAATIM juga menerima geran daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat iaitu RM8 satu kepala bagi sehari untuk makanan. Jumlah ini bergantung kepada bilangan penghuni semasa.

RUMAH PUTERA HARAPAN RANAU, SABAH

Sebuah bangunan kedai satu tingkat berhampiran dengan Masjid Ranau disewa dan diubahsuai. Seramai 10 orang anak yatim dan miskin lelaki mula diambil pada awal tahun 2007 dan kini rumah ini mempunyai seramai 25 orang penghuni bersama 5 orang kakitangan sepenuh masa. Yayasan Zainuddin turut menyumbang membiayai projek ini pada peringkat awal.

RUMAH BAITUL HUSNA KUANTAN PAHANG

Rumah ini di adakan di sebuah bangunan masjid lama yang tidak digunakan lagi iaitu Masjid Kg. Bukit Sekilau, Kuantan. Kerja-kerja pembaikian dan ubahsuai telah dijalankan pada awal tahun 2008, tetapi mula beroperasi hanya pada 1 Mac 2010. Pengambilan pertama adalah seramai 10 orang anak yatim dan miskin perempuan. Kakitangan yang bertugas di sini terdiri daripada seorang pengurus dan 2 orang warden.

RUMAH ANAK YATIM UBUDIYAH, PENDANG KEDAH

Rumah ini diadakan di sebuah bangunan sekolah dua tingkat di Kg. Batu Menunggul, Pendang, Kedah. Bangunan ini telah dibaiki dan diubahsuai dan mula beroperasi pada 1 Januari 2009 dengan pengambilan seramai 5 orang anak yatim dan miskin lelaki. Pengambilan tidak bertambah kerana masalah kekurangan kakitangan tetapi akan ditambah apabila bersesuaian. Buat masa sekarang hanya seorang warden yang bertugas.